Mitä on kilpatanssi?

Kilpatanssi

Kilpatanssi on yleisnimi, jolla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan harrastamista. Se on pariurheilulaji, jossa parin muodostavat mies ja nainen. Tanssia ja kilpailemista voi kilpatanssissa harjoittaa vakiotansseissa, latinalaistansseissa ja/tai 10-tanssissa.

Vakiotansseihin kuuluu Hidas Englantilainen Valssi, Tango, Wieninvalssi, Foxtrot ja Quickstep. 

Latinalaistansseihin puolestaan kuuluu Samba, Cha-Cha, Rumba, Paso Doble ja Jive. 

10-tanssissa tanssitaan kaikki viisi vakiotanssia ja viisi latinalaistanssia.

Lajina kilpatanssi on monipuolinen ja hauska sosiaalinen liikuntamuoto, jossa musiikilla on suuri merkitys. Kilpatanssi on myös oivallinen kuntourheilumuoto, joka kehittää kehoa monipuolisesti mm. aerobisen kunnon, liikkuvuuden ja motoriikan osalta. Kilpatanssi ei ole kuitenkaan pelkästään liikuntaa vaan harrastajien kunnon lisäksi kehittyvät myös erilaiset sosiaaliset taidot kuten esiintymistaidot. Myöskään lajin taiteellista ja tulkinnallista puolta ei sovi unohtaa.

Harrastamisen voi aloittaa heti kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun, nuorimmat harrastajat ovat olleet nelivuotiaita. Yläikärajaa kilpatanssissa ei ole. Tällä hetkellä Suomen iäkkäimmät harrastajat ovat yli 70-vuotiaita.

Kilpatanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Kilpatanssin taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät. Aloittelevat tanssijat (aloitustaitoluokka F) opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin ja ensimmäisessä kilpailuluokassa (E) hallitaan jo kuusi tanssia. Taitojen lisääntyessä mukaan tulevat kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan on hänellä mahdollisuus valita jatkossa, tanssiako esimerkiksi vain vakio- tai latinalaistansseja kaikkien kymmenen sijaan. Seniori 1-ikäsarjassa (yli 35-vuotiaat) ja Seniori 2- ikäsarjassa (yli 45-vuotiaat) valinnan voi tehdä jo D-luokassa ja Seniori 3 -ikäsarjassa (yli 55-vuotiaat) on mahdollisuus tähän valintaan jo ensimmäisessä kilpailuluokassa.

Kilpatanssin voit aloittaa Suomen Tanssiurheiluliiton jäsenseurojen järjestämissä aloittavien ryhmissä, kuten vaikkapa Buumi DanceSport Helsinki Ry:n ryhmissä.

Lue lisää hienosta lajistamme Suomen Tanssiurheiluliiton sivuilta: 

https://www.dancesport.fi/lajit/vakio-ja-latinalaistanssit/